Spaghetti cake • przepis • składniki • przygotowanie
Ugotowałeś za dużo makaronu? Zobacz, jak wykorzystać go ponownie i przygotować zapiekankę makaronową z oliwkami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Oliwki wrzucamy do garnka. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, pietruszkę grubo siekamy i wrzucamy do garnka. Dodajemy dwa jajka i ugotowany makaron.
PIECZEMY SPAGHETTI CAKE
¾ sera ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej. Na wierzch ścieramy resztę sera. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2737,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
684,4 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
77,5 g
Błonnik
30,3 g
Białko
30,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Budyń z rabarbarem zapiekany pod kruszonką
Błyskawiczny w przygotowaniu deser z rabarbarem! Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem rozpływającego się w ustach budyniu, chrupiącej kruszonki i lekko kwaśnego rabarbaru.

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Zielony koktajl z selerem i jabłkiem
Ten zielony koktajl na bazie selera i jabłka to świetny sposób na uzupełnienie codziennej diety w błonnik. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub zdrowa przekąska.