Spaghetti z pesto z brokułu • przepis • składniki • przygotowanie
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Kwiat brokułu kroimy na małe różyczki, odkładamy je na bok. Pokrojoną w kostkę łodygę brokułu łączymy w naczyniu blendera z rozgniecionym czosnkiem, filetami anchois, pistacjami, natką pietruszki i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę i świeżą bazylię, blendujemy całość na jednolitą masę.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWĄ POSYPKĘ
Pokruszony czerstwy chleb, ser i świeżą bazylię mielemy za pomocą blendera, aż do uzyskania drobnej posypki.
BLANSZUJEMY BROKUŁ
Różyczki brokułu blanszujemy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy makaron, podlewamy go odrobiną wody z gotowania i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY MAKARON
Niewielką ilość pesto wykładamy na spód talerza, na którym umieszczamy porcję makaronu. Na wierzch wykładamy kolejną porcję pesto, a całość posypujemy chrupkim chlebkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1686,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
843,4 kcal
Tłuszcz
45,5 g
Węglowodany
82,9 g
Błonnik
28,9 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!

Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Proste, efektowne i pyszne danie. Kilka klasycznych, doskonałych składników sprawi, że często będziesz do niego wracać. Eksperymentuj z serami, bo warto!

Bruschetta z pomidorami
Chrupiące pieczywo, oliwa z pierwszego tłoczenia i soczyste, świeże pomidory — brzmi jak pomysł na danie idealne, czyli bruschettę z pomidorami. Prostota i wyjątkowy smak tych

Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!

Pieczarki w panierce
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!