Steki z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.
GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY
UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.
PODAJEMY DANIE
Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1209,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
604,8 kcal
Tłuszcz
37,7 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
19,3 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka caprese z nektarynek i łososia
Wypróbuj naszą wersję sałatki caprese z nektarynkami i łososiem. To połączenie smakuje wyśmienicie!

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!