Suflety z serem munster • przepis • składniki • przygotowanie
Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KOKILKI
Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wkładamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy zimne mleko. Całość doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, aż powstanie gładki sos. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser munster i żółtka. Całość dobrze mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita, a ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą beszamelowo‑serową. Wyjmujemy kokilki z lodówki.
PIECZEMY SUFLETY
Gotową masę wlewamy do kokilek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1470,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
367,5 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
16,2 g
Błonnik
0 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pad thai z krewetkami
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Kotlety z piersi kurczaka - obiadowy klasyk!
Kotlety z piersi kurczaka to doskonałe danie, które cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka jest szybkie i proste, co czyni je idealnym daniem na każdą okazję. Jeśli jeszcze nie znasz podstawowego przepisu na obiadowe kotlety drobiowe, oto on!

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!