Świąteczne galaretki • przepis • składniki • przygotowanie
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WIŚNIOWE GALARETKI
rozpuszczamy w gorącej wodzie, zmniejszając zalecaną przez producenta ilość wody o 1/3.
OSOBNO, W TEN
sam sposób, przygotowujemy galaretki agrestowe.
MISKI Z GALARETKĄ
wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
GDY GALARETKI BĘDĄ
gotowe, żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i odstawiamy.
ŚMIETANKĘ PRZELEWAMY DO
rondelka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy.
DO GORĄCEJ ŚMIETANKI
dodajemy namoczoną żelatynę i całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
MIKSTURĘ STUDZIMY, ALE
pilnujemy, by się nie ścięła.
GOTOWE GALARETKI WYJMUJEMY
z miski i kroimy w kostkę.
PRZEKŁADAMY JE DO
silikonowego naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą.
GALARETKI ZALEWAMY PRZESTUDZONĄ
śmietanką i ponownie wkładamy do lodówki.
GDY ŚMIETANKA SIĘ
zetnie, całość wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
622,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
51,8 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
4,4 g
Błonnik
0 g
Białko
1,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Wrap z łososiem i warzywami
Wrapy z łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym, czyli znakomity pomysł na domowy lunch, którego nie trzeba odgrzewać. Świetny do pracy lub szkoły.

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.