Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI FORMĘ
do pieczenia muffinek papierowe papilotki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Seler naciowy z serkiem o smaku pesto Seler naciowy myjemy.
KABANOSY I SELER
kroimy na 10-centymetrowe kawałki.
PISTACJE WYJMUJEMY Z
łupinek, rozcieramy w dłoniach, pozbawiając skórek i siekamy.
SEREK KOZI MIESZAMY
z pesto i pistacjami.
NA KAŻDY KAWAŁEK
selera nakładamy nadzienie oraz kawałek kabanosa.
PRZEWIĄZUJEMY SZCZYPIORKIEM.
TORTILLA Z GUACAMOLE
i kabanosami Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. SKRAPIAMY SOKIEM Z: limonki.
DODAJEMY POSIEKANE CHILI,
cebulę oraz kolendrę.
MIESZAMY, ROZGNIATAJĄC MASĘ
widelcem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
KABANOSY KROIMY NA
cienkie plasterki. MIESZAMY Z: guacamole. DODAJEMY OLIWĘ I: mieszamy.
NA KAŻDĄ TORTILLĘ
nakładamy pasek farszu oraz garść roszponki. ZWIJAMY.
TORTILLE PRZEBIJAMY WYKAŁACZKAMI
w równych odstępach i kroimy na mniejsze kawałki.
FRITTATA ZE SZPINAKIEM,
suszonymi pomidorami i kozim serem Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody.
JAJKA UBIJAMY Z
mlekiem, solą i pieprzem.
DODAJEMY PORWANĄ NATKĘ
pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. MIESZAMY.
FOREMKI WYKŁADAMY PAPILOTKAMI,
wypełniamy masą. POSYPUJEMY RESZTĄ KOZIEGO: sera.
ZAPIEKAMY W TEMPERATURZE
180°C przez około 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1360,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
170,1 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
2 g
Błonnik
8,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański zielony omlet z silken tofu
Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sloppy Joe — amerykańska kanapka z mięsem mielonym
Czy marzysz o soczystej, sycącej kanapce, która rozpływa się w ustach? Sloppy Joe to klasyczna amerykańska kanapka z mielonym mięsem, zanurzona w aromatycznym sosie pomidorowym. Sprawdź, jak zrobić tę bajecznie pyszną kanapkę!

Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!

Faszerowana pizza z grilla
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!