Szakszuka • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.
WBIJAMY JAJKA DO SZAKSZUKI
Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
630,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
157,6 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
12 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Mielony serek twarogowy z tortillą
Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!