Szaszłyki z krewetek po azjatycku • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KREWETKI OPŁUKAĆ,
rozmrozić i osuszyć.
CZOSNEK OBRAĆ, DYMKI
oczyścić, oba składniki drobno posiekać z krewetkami.
DOPRAWIĆ 2 ŁYŻECZKAMI
sosu sojowego, sokiem z cytryny, cukrem i sosem sambal oelek.
DODAĆ SKROBIĘ I
lekko roztrzepane białko, wymieszać, uformować 16 klopsików.
OBTOCZYĆ W BUŁCE
tartej i obsmażyć na gorącym oleju na patelni mniej więcej przez 4 minuty.
OSĄCZYĆ NA PAPIERZE
kuchennym i nakłuć na drewniane szpikulce.
GREJPFRUTA WYFILETOWAĆ, ZEBRAĆ
sok.
WYFILETOWANEGO GREJPFRUTA POKROIĆ
w drobną kostkę.
IMBIR OBRAĆ I
posiekać.
KOLENDRĘ OCZYŚCIĆ I
posiekać.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ
z sosem sojowym, doprawić cukrem i podawać do szaszłyków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
797,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
199,3 kcal
Tłuszcz
9,4 g
Węglowodany
17,4 g
Błonnik
11,3 g
Białko
11,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pity z falafelami
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!

Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!