Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ
Wszystkie składniki na warstwę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, aż płyn nieco się zredukuje, a śliwki zmiękną. Tak przygotowane składniki odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do miski przekładamy mascarpone, twaróg, oba cukry i dokładnie mieszamy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy ją do masy serowej i całość ponownie mieszamy.
DODAJEMY KULKI DO KREMU
Czekoladowe kulki dość drobno siekamy i dodajemy je do gotowego kremu. Kawałki czekolady dokładnie mieszamy z kremem.
ROZDRABNIAMY CIASTECZKA CANTUCCINI
Ciasteczka cantuccini przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta.
KOMPONUJEMY DESER
Na dnie każdej szklanki układamy ok. 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Następnie do szklanek przekładamy po 2-3 łyżki kremu stracciatella i po 1 łyżce śliwek gotowanych w winie. Tak samo układamy kolejne warstwy. Desery bezpośrednio przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3386,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
846,5 kcal
Tłuszcz
39,6 g
Węglowodany
103,5 g
Błonnik
1 g
Białko
14,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!