Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY UDA
Umyte i osuszone uda kurczaka pozbawione kości układamy na desce, doprawiamy od strony mięsa ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wcieramy przyprawy. Uda wstawiamy do lodówki na 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Papryki i cukinię kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku w plastry. Przekładamy je do czystej miski i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, suszonym oregano i posiekaną bazylią. Mieszamy. Warzywa wstawiamy do lodówki na15-20 minut.
PARUJEMY ZIEMNIACZKI
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Masło dokładnie mieszamy z odrobiną soli i posiekaną pietruszką. Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos, w którym dusiły się uda, zlewamy do pojemnika blendera, dodajemy kilka gałązek bazylii i odrobinę soku z cytryny. Miksujemy. Następnie sosem polewamy kurczaka.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sałatkę z grillowanych warzyw. Na niej układamy udka, które polewamy sosem. Uparowane ziemniaki nacinamy i układamy na talerzu. W nacięcia ziemniaków wkładamy masło zmieszane z pietruszką. Sałatkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, na górę sałatki nakładamy ser mozzarella porwany na mniejsze kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3257,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
814,3 kcal
Tłuszcz
58,4 g
Węglowodany
32,5 g
Błonnik
33,1 g
Białko
33,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!

Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
Falafel to symbol kuchni w stylu orientalnym. Odkryj ją dzięki przepisowi Kingi na sałatkę z falafelami, granatem i czosnkowym dipem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki według Karola Okrasy
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!