Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BURAKA DOKŁADNIE
myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą z oliwek.
UKŁADAMY NA BLASZE
do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
PIECZEMY OKOŁO GODZINY,
aż zmięknie.
WYJMUJEMY BURAKA Z
piekarnika, studzimy.
OBIERAMY, KROIMY NA
mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.
MIKSUJEMY DO UZYSKANIA
jednolitej pasty.
DO MĄKI DODAJEMY
około 1/2 łyżeczki soli.
WBIJAMY JAJKA I
wyrabiamy ciasto.
NASTĘPNIE DODAJEMY DO
ciasta pastę z buraka.
JEŚLI CIASTO JEST
zbyt mokre możemy dodać więcej mąki; jeśli zbyt suche - dodajemy odrobinę wody.
TWAROŻEK ROZCIERAMY
widelcem.
DODAJEMY POKRUSZONY SER
feta i całość mieszamy razem.
DODAJEMY POSIEKANĄ
bazylię.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
pieprzem.
CIASTO CIENKO
rozwałkowujemy.
PRZY POMOCY FOREMKI
do ciasteczek wycinamy serduszka.
NA POŁOWĘ SERDUSZEK
nakładamy odrobinę serowego farszu, przykrywamy drugą połową serduszek i brzegi zaciskamy przy pomocy widelca, tworząc pierożki.
JEŚLI BRZEGI CIASTA
nie chcą się skleić, możemy posmarować je odrobiną wody.
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
osoloną wodę.
PIEROŻKI GOTUJEMY PARTIAMI;
gdy zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy i odcedzamy.
JAK PODAWAĆ SERWUJEMY
udekorowane listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1703,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
851,9 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
123,6 g
Błonnik
36,8 g
Białko
36,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Orientalne kotleciki z quinoa
Lubisz wyraziste smaki? Spróbuj kotlecików z quinoa, tahini i marchewką z dodatkiem ziołowego skyru!

Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!