Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Paprykę kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki i ząbkami czosnku. Warzywa skrapiamy oliwą.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Podpieczone warzywa łączymy w naczyniu blendera lub rozdrabniacza ze śmietaną, słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem. Miksujemy na gładki, jednolity sos.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Po odcedzeniu przekładamy do garnka, w którym się gotował.
PODAJEMY MAKARON Z SOSEM
Makaron zalewamy sosem z pieczonych warzyw. Mieszamy. Przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną ostrą papryczką lub listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1481,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
493,7 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
69,9 g
Błonnik
9,4 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki kanapkowe z kurkumą to wyjątkowa propozycja dla miłośników nieoczywistych w smaku pikli. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko kurkumę, ale także czosnek, imbir i inne aromatyczne dodatki, które sprawią, że ogórki zachwycą Ciebie i domowników. Nie czekaj, spróbuj ich już dziś i odkryj nowe oblicze tradycyjnych przetworów!

Corn dog
Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Kanapkowe wrapy z warzywami
Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!