Wegański pasztet z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy pod koniec podsmażania cebuli na patelnię wraz z majerankiem i wędzoną papryką. Całość smażymy jeszcze ok. 30 sekund, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
BLENDUJEMY MASĘ NA PASZTET
Do kielicha blendera lub rozdrabniacza dodajemy odcedzone orzechy włoskie i wszystkie pozostałe składniki poza wodą. Całość dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy.
GOTUJEMY MASĘ NA PASZTET
Masę na pasztet przekładamy do garnka, dodajemy wodę, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu pasztet zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.
CHŁODZIMY PASZTET
Gotową masę przekładamy do pojemnika i kiedy wystygnie, chłodzimy w lodówce do momentu, aż stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1500,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375 kcal
Tłuszcz
33,1 g
Węglowodany
11,3 g
Błonnik
6 g
Białko
13,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Pieczona cukinia w pecorino
Pieczona cukinia w pecorino z airfryera, czyli idealna słona przekąska lub dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw i świeżej natce pietruszki zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
Marchewka, imbir i pomarańcza to doskonała kompozycja na zimowe dni. Wypróbuj i zaserwuj swoim domownikom.

Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.