Wegańskie pączki z kremem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W wysokiej misce łączymy lekko podgrzane, ciepłe mleczko kokosowe (ważne, aby mleko nie było gorące, gdyż wtedy drożdże nie zaczną pracować), 1 łyżkę mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy, z wierzchu oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI
Masło orzechowe roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
FORMUJEMY PĄCZKI
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.
SMAŻYMY PĄCZKI
W rondelku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki smażymy partiami na złoty kolor ok. 3-4 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki studzimy na kratce.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z TOFU
Odciśnięte tofu łączymy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i solą w naczyniu blendera, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
NADZIEWAMY I DEKORUJEMY PĄCZKI
Wystudzone pączki nadziewamy kremem czekoladowym. Połowę pączków polewamy rozpuszczonym lukrem, a drugą połowę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Na pączkach z lukrem układamy suszone róże.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6317,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
394,9 kcal
Tłuszcz
23,9 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Łosoś w galarecie
Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przystawkę? Łosoś w galarecie to klasyka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go bez trudu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!