Wrapy z sałaty z tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY IMBIR I CZOSNEK
Imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem z limonki, 1 łyżką oleju i sosu sojowego.
MARYNUJEMY TOFU
Tofu osączamy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z marynatą i marynujemy w lodówce przez ok. 2 godziny.
MYJEMY I KROIMY WARZYWA
Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy w małe słupki. Kiełki myjemy i osączamy. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Środkowe żyły ścinamy, nie nacinając przy tym liści, aby były trochę bardziej płaskie, dzięki czemu liście będzie można łatwiej zwinąć.
MIKSUJEMY ORZESZKI ZIEMNE
50 g orzeszków ziemnych grubo siekamy. Pozostałe orzeszki ziemne miksujemy na gładką masę w blenderze z 1-2 łyżkami oleju.
SMAŻYMY TOFU
Tofu osączamy (marynatę zostawiamy) i podsmażamy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy i odstawiamy.
ZWIJAMY WRAPY
Marynatę i krem z orzeszków ziemnych przekładamy na gorącą patelnię. Dodajemy kiełki oraz posiekane orzeszki ziemne i smażymy, mieszając, przez ok. 2 minuty. Słupki papryki i marchewki oraz tofu układamy na skos przy górnej krawędzi liści sałaty. Rozkładamy mieszankę kiełków, a następnie liście sałaty zwijamy. Można podawać z sosem sojowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1435,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
478,6 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
20,1 g
Błonnik
5,2 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Sernikowe brownie w słoiku
Połączenie brownie i sernika? Jak najbardziej! W dodatku dzięki przygotowaniu na parze, w słoikach, ciasto to można przechowywać nawet kilka tygodni.

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Noworoczne orzeźwienie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.