Zapiekanka makaronowa z brokułami • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Doprawiamy oregano.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W rondelku podgrzewamy mleko sojowe z dodatkiem startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki i przypraw.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego makaron oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, porwaną mozzarellę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i brokuły. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, płatkami migdałowymi oraz skórką otartą z cytryny. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, a migdały nabiorą złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3256,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
542,8 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
71,4 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!