Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA I KURCZAKA
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy warzywa na patelnię i dalej smażymy całość, aż będą rumiane. W tym czasie ponownie doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem oraz 1 szczyptą pieprzu ziołowego i 1 łyżką oregano.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, garść startego sera i przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i oregano.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści i zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, by składniki się związały. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3512,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
585,5 kcal
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
1,3 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Frytki z cukinii
Frytki z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Ta chrupiąca i lekka przekąska jest łatwa w przygotowaniu i bez trudu przyrządzisz ją w zaciszu swojej kuchni. Dzięki zastosowaniu przypraw i różnorodnych dodatków, frytki z cukinii mogą stać się wyrafinowanym daniem, które zadowoli każdego smakosza. Odkryj, jak je zrobić!

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pomarańczowa owsianka z borówkami
Zacznij dzień od roślinnej owsianki! Ta przygotowana na napoju migdałowym będzie wyjątkowo aksamitna, a jej świeża, pomarańczowa nuta doda Ci energii na resztę dnia.

Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
Pomysł na prosty, ale jednocześnie smaczny i sycący posiłek: zapiekanka z salami, oliwkowymi paluchami i szpinakiem.