Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, mieszając. Usmażone warzywa przekładamy na talerz.
SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do podsmażonych wcześniej warzyw.
PODSMAŻAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso kładziemy na odrobinę oleju rozgrzanego w garnku po warzywach. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE
Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki przekładamy do garnka i przyprawiamy gałką muszkatołową.
ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO
Do uduszonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO
Masę mięsno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2377,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
297,2 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
18,6 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!

Dip z ciecierzycy
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!

Vol-au-vent z serkiem i łososiem
Poznajcie przepis na przepyszną przekąskę na bazie ciasta francuskiego wzbogaconą delikatnym serkiem śmietankowym i aromatem wędzonego łososia. Zobaczcie sami, jakie to proste.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!