Zupa gyros • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart
ROZDRABNIANIE CEBULI I CZOSNKU
OBRAĆ CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU.
CEBULE PRZEPOŁOWIĆ I RAZEM Z CZOSNKIEM WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.
ROZDRABNIANIE PAPRYKI I PIECZAREK
Oczyścić paprykę i pieczarki.
Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego.
Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5.
Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.
SMAŻENIE MIĘSA DO POJEMNIKA
wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.
GOTOWANIE ZUPY DODAĆ ROZDROBNIONE
warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C.
Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.
PODANIE ZUPY DODAĆ ŚMIETANĘ
i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C.
Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.
RADA
Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2971,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,2 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
36,1 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.

Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jogurtowy serniczek z airfryera
Pyszny serniczek, który przygotujesz w 10 minut – i to w delikatnie odchudzonej wersji, dzięki wykorzystaniu jogurtu zamiast sera. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są ciasta z airfryera.

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Marcepanowe kartofelki
Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
Prosty w przygotowaniu i dzięki wyjątkowym dodatkom niezwykle aromatyczny, ziemniaczany farsz do domowych pierogów lub krokietów. Sprawdź ten przepis i zaskocz bliskich nowym smakiem!

Jogurt z miodem i sałatką z moreli
Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!

Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.