Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY KAPUSTĘ
Kapustę kiszoną przekładamy na sito, płuczemy i dobrze wyciskamy, odstawiamy do osączenia. Cebule dymki oczyszczamy, białą część siekamy i dusimy wraz z kapustą kiszoną na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty. Dolewamy passatę pomidorową i 800 ml bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Szczypior dymki siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w plasterki i układamy na talerzach. Zupę doprawiamy na ostro, ewentualnie dodajemy więcej bulionu. Zalewamy nią parówki i dekorujemy każdorazowo kleksem śmietany ze szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1686,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
281,1 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
7,7 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
Pyszna, warzywna zupa pełna ziół. Rozsmakuj się w śródziemnomorskich aromatach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
Przepis na przepyszne i orzeźwiające wyjątkowe lody na patyku bez dodatkowego cukru. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę przekąskę z wykorzystaniem tylko świeżych owoców i warzyw.

Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!