Zupa śledziowa • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
295 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY ŚLEDZIE
Do miski wlewamy wodę i moczymy śledzie przez co najmniej 4 godziny, co godzinę wylewając z nich wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Wlewamy 700 ml wody do garnka i dodajemy do niej listki laurowe, pieprz, cukier i ziele angielskie. Gotujemy przez 10 minut.
DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Studzimy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do wystudzonego wywaru dodajemy śmietany i mieszamy. Śledzia kroimy na duże kawałki i również dodajemy do wywaru. Mieszamy, a na sam koniec zaprawiamy octem i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, dolewamy wody i solimy. Gotujemy przez 15 minut, a potem lekko je studzimy.
PODAJEMY ZIEMNIAKI
Do misek wkładamy lekko ciepłe ziemniaki i zalewamy schłodzoną rosopitą. Gotową zupę możemy podać ze świeżym koperkiem lub pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2780,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
695,1 kcal
Tłuszcz
40,5 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
2,7 g
Białko
53,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie bowl z pitają
Smoothie bowl z pitają, czyli danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie w letni dzień. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak świetnie smakuje ten pełen egzotycznych dodatków przysmak.

Cytryny w soli
Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!

Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
Niewiele składników – fantastyczny smak! Dzięki prostej sałatce pomidorowej wg przepisu Kingi przywołasz letnie wspomnienia i skorzystasz z sezonu na te wspaniałe produkty! Spróbuj koniecznie.