Zupa z czerwonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 220 stopni Przygotuj wcześniej Ugotuj rosół z kurczaka.
PRZYGOTOWANIE PAPRYKI MYJEMY,
wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla.
PIECZEMY, AŻ SKÓRKA
nabierze ciemnego koloru (skórka papryki powinna się prawie przypalić).
WYJMUJEMY PAPRYKI, WKŁADAMY
je do foliowej torebki i zostawiamy na około 10 minut.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę, czosnek siekamy.
W RONDLU LUB
garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli.
WLEWAMY BULION
drobiowy.
UPIECZONĄ PAPRYKĘ OBIERAMY
ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru.
WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWUJEMY,
po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
PO TYM CZASIE
zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę oraz ocet balsamiczny i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
ozdobioną posiekanym rozmarynem .
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
676 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
169 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
9,7 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Tarta lodowa z owocami
Idealny deser na gorące dni, który przygotujesz w kilka chwil. Wypróbuj ten przepis na tartę lodową i eksperymentuj z ulubionymi smakami oraz owocami.

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!