3 sposoby na ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY WARSTWY TARTY
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Na rozgrzanej, żeliwnej patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i rozprowadzamy je po dnie oraz bokach naczynia. Zdejmujemy patelnię z ognia.
PODSMAŻAMY TARTĘ
Patelnię wypełnioną ziemniakami ustawiamy na palniku, na średnim ogniu. Na wierzch wykładamy 2 łyżki masła. Patelnię nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
PIECZEMY TARTĘ
Tartę pieczemy pod przykryciem ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię.
PODAJEMY TARTĘ
Upieczoną tartę odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ziemniaki delikatnie podważamy po bokach płaską, drewnianą łyżką. Patelnię nakrywamy talerzem do serwowania tarty. Szybkim ruchem odwracamy patelnię do góry dnem i przekładamy tartę na talerz. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
WYCINAMY ZIEMNIACZANE SPIRALKI
Ziemniaki przekłuwamy na wylot patyczkami do szaszłyków, a następnie kroimy spiralnie, dookoła bulw, zanurzając nóż do głębokości, na której wyczujemy opór drewnianego szpikulca. Po uzyskaniu ziemniaczanej spiralki ostrożnie rozdzielamy jej warstwy i rozciągamy zakręcone ziemniaki na całej długości patyczków.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Parmezan ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Mieszamy.
OBTACZAMY ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH
Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i parmezanu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
PODAJEMY TORNADO POTATOES
Gotowe ziemniaki posypujemy drobno posiekaną pietruszką i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2353,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
392,2 kcal
Tłuszcz
31 g
Węglowodany
12,2 g
Błonnik
15,6 g
Białko
15,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orzechowe babeczki z kubka
Czy wiesz, że babeczki można upiec w kuchence mikrofalowej? Sprawdź przepis Pawła i przekonaj się, jakie to proste! Orzechowe babeczki z kubka to będzie Twój HIT!

Lody chałwowe z serka wiejskiego
Trzyskładnikowe lody chałwowe z dodatkową porcją białka w postaci serka wiejskiego. To pyszny deser w greckim stylu, idealny nie tylko na letni dzień!

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado
Pyszne, odżywcze, bogate w białko – takie są tosty żytnie Jacka Bilczyńskiego! Wypróbuj!

Grillowana makrela w ostrej marynacie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.