Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza • przepis • składniki • przygotowanie
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CHORIZO, CEBULĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę chorizo pokrojoną w plastry. Całość mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy 30 g miksu owoców morza. Smażymy przez ok. 3 minuty i dodajemy kurkumę, szafran oraz białe wino. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pasatę pomidorową, 250 ml bulionu warzywnego, szczyptę soli i biały pieprz. Mieszamy.
DODAJEMY RYŻ I CHILI
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ryż i kolejne 250 ml bulionu warzywnego (W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej bulionu. Nie musimy jednak wykorzystać go w całości). Całość gotujemy ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ DO RYŻU
W misce łączymy: mule, krewetki, posiekaną papryczkę chili, serca karczochów przekrojone na pół, oliwki, marynowany czosnek, oliwę, skórkę i sok z limonki, posiekaną kolendrę, po szczypcie soli i pieprzu. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
PODAJEMY RYŻ
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do pozostałego miksu owoców morza. Całość mieszamy. Patelnię z ryżem zdejmujemy z ognia. Ryż bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na wierzchu układamy pozostałe owoce morza wymieszane z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Oprószamy porwaną w dłoniach kolendrą i skrapiamy oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1951,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
975,7 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
93,9 g
Błonnik
36,7 g
Białko
36,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowy pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
Kolorowy pieprz podkreśli smak i wygląd domowej wędliny z boczku, którą przygotujesz z najlepszego mięsa we własnej kuchni!

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!