Bezalkoholowy ajerkoniak • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA
wlewamy mleko i śmietankę.
LASKĘ WANILII ROZCINAMY
na pół i wrzucamy do rondla.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY NA
małym ogniu.
GDY TYLKO ZACZNIE
wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.
ŻÓŁTKA UCIERAMY Z
cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste.
DO JAJEK DODAJEMY
po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników.
GDY SKŁADNIKI BĘDĄ
połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).
JAK PODAWAĆ AJERKONIAK
przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1830,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,7 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
45,7 g
Błonnik
14,8 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem
Niezwykle prosta, świeża i sycąca! Dokładnie taka jest ta sałatka wg przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, czy zda egzamin jako jeden z posiłków w Twoim domu.

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Truflowe tagliolini z boczniakami
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.