Bezmięsny pie • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PIECZEMY WARZYWA
Dynię i korzeń pietruszki obieramy. Dynię kroimy w dość dużą kostkę, a pietruszkę w talarki. Pokrojone warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy przez ok. 30 minut.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I GRZYBY
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej na patelni dodajemy masło i pokrojoną cebulkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki i przesmażamy razem z cebulką.
DOPRAWIAMY FARSZ
Seler naciowy kroimy w kawałki. Czosnek miażdżymy nożem i dość drobno siekamy. Warzywa dodajemy do przesmażonych pieczarek. Następnie przyprawiamy całość przyprawą do kurczaka i pastą miso.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Do warzyw dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez chwilę. Następnie dolewamy bulion i mleko.
ŁĄCZYMY SOS Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Z piekarnika wyjmujemy upieczoną dynię i pietruszkę. Po chwili do gotującego się sosu dokładamy jarmuż, mrożony groszek z marchewką, a także upieczoną dynię i pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę dość drobno siekamy i również dodajemy do sosu.
PIECZEMY BEZMIĘSNY PIE
Po wyjęciu warzyw z piekarnika zwiększamy temperaturę do 200°C. Jajko bełtamy w małej miseczce. Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ciastem francuskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2347,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
391,3 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
38,8 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
Szukasz pomysłu na proste przekąski sylwestrowe? Postaw na kanapki, które rozchodzą się wyjątkowo szybko na każdej imprezie – z pastą śledziową i awokado!

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.

Makaron z musem jabłkowym
Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…