Sałatka z brokułem i serem roquefort • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepszy pomysł na przekąskę lub kolację, czyli sałatka z pysznym dressingiem. Aby cieszyć się jej smakiem, wystarczy ugotować różyczki brokułu i przygotować pyszny sos z francuskiego sera roquefort. Sprawdź, jakie to proste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie go odcedzamy i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie przez ok. 30 sekund. Następnie przekładamy go do rozdrabniacza wraz z pozostałymi składnikami dressingu i miksujemy.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Orzechy delikatnie siekamy. Pozostały roquefort kroimy w plastry. Różyczki brokułu przekładamy do miski, polewamy dressingiem i posypujemy serem i orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1388,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
347,1 kcal
Tłuszcz
25,9 g
Węglowodany
14 g
Błonnik
3,3 g
Białko
15,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielony koktajl
Masz mało czasu i chęć na sycący koktajl? Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny napój o smaku pomarańczy i mango z dodatkiem szpinaku!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem
Ciastka, które łączą słodkie i słone smaki – i są straaasznie pyszne! Idealne na halloweenowe przyjęcie albo wieczór filmowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!