Bułeczki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZCZYN KRUSZYMY DROŻDŻE,
zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia.
DODAJEMY MĄKĘ, MIESZAMY
do uzyskania gładkiej konsystencji.
ROZCZYN PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.
50°C NA 20-30
minut do wyrośnięcia.
CIASTO MĄKĘ DO
wypieku chleba mieszamy z mąką pszenną.
DODAJEMY ROZCZYN Z
drożdży, cukier, sól, jogurt, śmietanę oraz mleko.
WYRABIAMY NA GŁADKIE
ciasto, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.
50°C NA 60
minut do wyrośnięcia.
CIASTO POWINNO PODWOIĆ
swoją objętość.
STUDZIMY WYROŚNIĘTE CIASTO,
zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 12 godzin.
WYRABIAMY, FORMUJEMY BUŁECZKI
przypominające kształtem świąteczne zajączki.
SMARUJEMY JE ROZBITYM
jajkiem i dekorujemy według uznania makiem, migdałami oraz rodzynkami.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp.
50°C, ABY CIASTO
napęczniało.
PO 10 MINUTACH
wyciągamy z piekarnika, piekarnik nagrzewamy do temp.
200°C I PIECZEMY
bułeczki 10 minut.
ZMNIEJSZAMY TEMP.
DO 180°C I
pieczemy przez kolejne 10 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3245 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
324,5 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
11,6 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Grillowany stek z jelenia
W sezonie grillowym poszukaj nowych inspiracji! Sięgnij po steki z jelenia w aromatycznej marynacie i przyrządź je na ruszcie podczas imprezy w ogrodzie. Taka alternatywa zasmakuje każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!