Bułki do hamburgerów • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe bułki do hamburgerów? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i przygotuj prawdziwą, amerykańską ucztę.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU
Pokrojone na kawałki masło włożyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier. Podgrzewać (bez miarki)3 minuty/prędkość 1/37°C. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i mieszać (bez miarki)2 minuty/prędkość 1/37°C.Miarkę zatknąć w otwór pokrywy. Rozczyn odstawić na 2 minuty.
ZAGNIATANIE CIASTA
Do rozczynu dodać mąkę, sól i jajko. Zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogramknead/2 minuty.
WYRASTANIE CIASTA
Wnętrze miski lekko oprószyć mąką i włożyć do niej ciasto. Posypać je mąką, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
FORMOWANIE BUŁECZEK
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Papier do pieczenia rozłożyć na blasze. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na posypanej mąką stolnicy i uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką do naczyń i odstawić jeszcze na 10 minut, żeby wyrosły.
PIECZENIE BUŁECZEK
W tym czasie rozmącić żółtko z mlekiem i posmarować nim bułeczki. Posypać je sezamem, solą lub makiem. Piec na środkowym poziomie piekarnika 25 minut, aż będą złotobrązowe. Bułeczki przed użyciem muszą zupełnie ostygnąć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2541,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,7 kcal
Tłuszcz
9,3 g
Węglowodany
46,7 g
Błonnik
6,3 g
Białko
10,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone
Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!

Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!

Smashburger
Smashburger to kwintesencja amerykańskiego fast foodu. Sekret tego klasycznego burgera tkwi w technice smażenia i smaku uzyskanego w ten sposób mięsa. Jak zrobić domowego smashburgera, który nie będzie odstawał od tego przygotowywanego w amerykańskich dinerach? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!

Pudding z letnich owoców
Łatwy w przygotowaniu deser, doskonały na upalne dni! Wypróbuj przepis na pudding z letnich owoców!

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.

Zupa z awokado z migdałami
Spróbuj kremowej zupy na bazie warzyw z awokado i mlekiem migdałowym!