Bułki maślane • przepis • składniki • przygotowanie
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE
Masło klarowane kroimy w kostkę i podgrzewamy z mlekiem, aż się roztopi. Studzimy, aż będzie letnie. Rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, sól, cukier waniliowy, jajko i mąkę zagniatamy wraz z rozczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i podsypując odrobiną mąki, formujemy okrągłe bułeczki lub rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
PIECZEMY BUŁECZKI
Następnie wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3061 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
306,1 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!