Chipsy z warzyw • przepis • składniki • przygotowanie
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry (np. za pomocą obieraczki lub mandoliny) i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.
PIECZEMY CHIPSY
Plasterki warzyw w oliwie i ziołach rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
PODAJEMY CHIPSY
Upieczone chipsy odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Podajemy, gdy przestygną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
266,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
133,4 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
21,9 g
Błonnik
7,1 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Jajka zapiekane w szynce
Pomysłowy sposób na serwowanie jajek, który sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Wszyscy będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Empanada galicyjska
Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!

Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.