Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZAGOTOWUJEMY W
garnku bulion z sokiem jabłkowym.
MARCHEW I ZIEMNIAKI
obieramy, myjemy, osączamy z wody i kroimy w grubą kostkę.
DODAJEMY WRAZ Z
tymiankiem do gotującego się bulionu z sokiem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem mniej więcej przez 25 minut, aż będą miękkie.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia.
WSZYSTKO MIKSUJEMY
blenderem.
DODAJEMY ŚMIETANĘ, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
Z TOSTÓW CIENKO
odkrawamy skórkę.
TOSTY KROIMY W
kostkę.
MASŁO TOPIMY NA
powlekanej patelni, smażymy na nim kostki tostów przez 2-3 minuty ze wszystkich stron, aż będą chrupiące.
DODAJEMY ZIOŁA, OBTACZAMY
w nich grzanki, doprawiamy szczyptą soli.
ZUPĘ ROZLEWAMY NA
talerze i posypujemy grzankami ziołowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1569 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,5 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Wegańskie flaczki z boczniaków
Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!

Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.