Chlebek mango • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat chlebka? I to jaka! Spróbuj chlebka mango, a na pewno zakochasz się w jego smaku, a ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SYPKIE PRODUKTY
Mąkę, wiórki kokosowe, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól łączymy w dużej misce.
MIKSUJEMY MANGO
Z mango odkrawamy dwa plastry z dłuższych boków, tuż przy pestce. Opieramy o brzeg szklanki i przejeżdżając wzdłuż jej brzegu oddzielamy skórkę od mango, które wpada do środka szklanki.
PIECZEMY CHLEBEK MANGO
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Po upieczeniu przekładamy na deskę i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO
Mango obieramy, oddzielamy od pestki, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Dodajemy do naczynia blendera i miksujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4542 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
378,5 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
70 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Wysokobiałkowe bułki z serkiem wiejskim
Przepyszne domowe bułki, które dzięki dodatkowi serka wiejskiego zawierają dodatkową porcję białka. Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!