Chlebki naan z gorgonzolą i figami • przepis • składniki • przygotowanie
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże, cukier i wodę łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę, jogurt i jajko. Całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO
1 szklankę mąki mieszamy z solą w drugiej misce. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy partiami pozostałą mąkę (dodajemy do momentu, w którym trudno będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z GORGONZOLĄ
Wszystkie składniki pasty miksujemy i smarujemy przygotowane ciasto na chlebki naan gotową pastą.
DEKORUJEMY I PIECZEMY CHLEBKI NAAN
Na cieście układamy figi pokrojone w plastry i posiekane orzechy laskowe, posypujemy je solą.
PODAJEMY CHLEBKI NAAN
Chlebki naan wyjmujemy z piekarnika. Z wierzchu posypujemy je młodymi listkami i skrapiamy kremem balsamicznym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3236,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,6 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
45,1 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!