Chlebowy suflet z serem • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BAGIETKĘ KROIMY
w kostkę wielkości ok. 2 CM.
PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ
miski, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut.
W TYM CZASIE
oddzielamy żółtka od białek.
ŻÓŁTY SER TRZEMY
na tarce o grubych oczkach, mieszamy z żółtkami, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem oraz przyprawami.
MIKSTURĘ Z ŻÓŁTEK
dodajemy do bagietki z mlekiem i dokładnie mieszamy.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
temperatury 200 stopni.
W MIĘDZYCZASIE FOREMKI
do sufletów smarujemy dokładnie masłem.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywno, a następnie stopniowo, delikatnie mieszając, dodajemy białka do reszty składników.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
foremek i wkładamy je do piekarnika (na środkowy poziom).
PIECZEMY OK.
45 MINUT, AŻ: wierzch sufletów nabierze złotobrązowego koloru.
WAŻNE, BY PODCZAS
pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika!
SERWUJEMY NATYCHMIAST PO
upieczeniu.
BAGIETKA JAK Z
francuskiej piekarni!
RUMIANA, CHRUPIĄCA SKÓRKA
zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie.
ŚWIETNA NA KANAPKI
z dżemem, miodem lub twarożkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1472,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
368,2 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
19,1 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.

Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.

Szaszłyki wieprzowe
Klasyczna potrawa na letniego grilla. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na szaszłyki z mięsa wieprzowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

Crumble warzywny z fetą i grana padano
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.