Kabanosy w cieście • przepis • składniki • przygotowanie
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do 200 stopni.
OBIE MUSZTARDY ŁĄCZYMY
z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą.
JAJKO ROZTRZEPUJEMY
widelcem.
CIASTO FRANCUSKIE ROZWAŁKOWUJEMY
lekko i kroimy na cztery paski.
KAŻDY PAS CIASTA
smarujemy sosem z jogurtu i musztardy, układamy na środku kabanosa i rolujemy.
W RAZIE KONIECZNOŚCI
brzegi ciasta smarujemy odrobinę jajkiem i sklejamy.
ZAWINIĘTE KABANOSY KROIMY
na mniejsze kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KAŻDY KAWAŁEK SMARUJEMY
jajkiem i posypujemy pieprzem.
WKŁADAMY BLACHĘ DO
piekarnika i pieczemy około 10-15 minut.
GDY CIASTO ZACZNIE
się rumienić, wyjmujemy i studzimy.
POZOSTAŁY SOS PRZEKŁADAMY
do miseczki i podajemy jako dip do kabanosów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1770 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
442,5 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
12,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Słodka mikstura zdrowia z mrożonych truskawek, borówek i kefiru z siemieniem lnianym
Ta słodka mikstura przeniesie Cię do krainy, gdzie wędrują mityczne stworzenia i rodzą się nowi bohaterowie. A może nawet zastąpi Uzdrowiciela, gdy przyjdzie moment wyboru tego, kto zostanie w obozie? Przygotuj się na przygodę, która z każdym łykiem uwalnia ukryte rozkosze!