Chłodnik z botwiny • przepis • składniki • przygotowanie
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY BOTWINĘ I BURAKI
Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY
Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI
Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.
PODAJEMY CHŁODNIK
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2126,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
531,5 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
30,4 g
Białko
30,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe babeczki z kubka
Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Ciasteczka owsiane z cukinią
Ciasteczka z cukinią? Koniecznie musisz tego spróbować! Chrupiące, a także słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi banana i cynamonu.