Ciasteczka makowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ: odkładamy na bok. Resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski. Następnie dodajemy zmielony na sucho mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane, blanszowane migdały.
ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK.
Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i mieszamy je z żółtkami. Do suchych składników dodajemy żółtka z wanilią, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30-40 minut.
CIASTO WYJMUJEMY Z FOLII
i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka o różnorodnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3267 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
326,7 kcal
Tłuszcz
11,7 g
Węglowodany
48,1 g
Błonnik
8 g
Białko
8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Crumble warzywny z fetą i grana padano
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona ciecierzyca na słodko
Szykujesz imprezę? Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę, którą zrobisz raz dwa? Wypróbuj przepis na ciecierzycę na słodko!

Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.

Deser z mango i jogurtem greckim
Niezwykle szybki w przygotowaniu deser z mango i kremem z dodatkiem jogurtu greckiego. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie!