Wegańskie ciasto Leśny Mech • przepis • składniki • przygotowanie
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.
BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej misce na jednolitą masę.
ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.
PIECZEMY BISZKOPT
Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW
Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO
Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5590,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
698,8 kcal
Tłuszcz
39,8 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
2 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybkie ciasto w 20 minut
Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Drożdżówki z serem
Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!