Ciasto cappuccino • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Czas przygotowania
405 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka (żółtka wlewamy do kubka). Ubijamy je na wysokich obrotach na sztywno, stopniowo dodając cukier.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąki i także dodajemy do masy, mieszamy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao i wszystko miksujemy.
PIECZEMY BISZKOPT
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt - najpierw chwilę w piekarniku, a potem wyciągamy go z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
PRZEKRAJAMY BISZKOPT
Podważamy boki formy i otwieramy ją. Przecinamy biszkopt wzdłuż na pół, jedną warstwę przekładamy na deskę, drugą zostawiamy w formie i zamykamy ją.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do miski wlewamy ok. 200 ml mleka, a następnie dodajemy do niego śmietanę wraz ze śmietan-fixem i ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie sztywna, wkładamy ją do lodówki.
ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Wlewamy do jednego kubka 80 ml chłodnej wody i wsypujemy żelatynę. Czekamy, aż stężeje. Do rondelka wlewamy 80 ml wody i zagotowujemy ją, a potem dodajemy do niej napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje. Studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski z ubitą śmietaną dodajemy żelatynę i cappuccino instant. Wszystko razem miksujemy przez 3-4 minuty.
SMARUJEMY MASĄ BISZKOPT
Wystudzony biszkopt smarujemy kawową masą i wygładzamy ją. Nakładamy na tę warstwę drugi blat z biszkoptu, ostrożnie zsuwając go z deski. Wkładamy blachę z ciastem do lodówki. Chłodzimy przez 30 minut, a potem przechodzimy do przygotowywania drugiej warstwy.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Przyrządzamy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w zmniejszonej ilości mleka - 500 ml. Gotujemy go, aż zgęstnieje. Studzimy.
MIKSUJEMY BUDYŃ Z MASŁEM
Przekładamy wystudzony budyń do miski i miksujemy go z masłem na gładką masę.
WYKŁADAMY MASĘ NA CIASTO
Na stężałą masę kawową wykładamy gotową masę śmietankową i rozsmarowujemy ją. Wygładzamy i znowu wkładamy ciasto do lodówki na 4 godziny.
WYKAŃCZAMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i przyozdabiamy je startą na tarce czekoladą oraz przesianym przez sito kakao. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do zjedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6134,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1226,9 kcal
Tłuszcz
62 g
Węglowodany
122,9 g
Błonnik
2,3 g
Białko
30,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!

Tort migdałowy "Mandorla
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.