Ciasto styropian z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, aż powstanie zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
PIECZEMY KRUCHY SPÓD CIASTA
Po godzinie połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Chwilę przed końcem ubijania dodajemy ocet i proszek budyniowy. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Powoli do śmietany i jogurtu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
UKŁADAMY WARSTWY I PIECZEMY CIASTO
Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Na masie śmietanowej układamy maliny. Na maliny ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Całość pieczemy ok. 55 minut.
PODAJEMY CIASTO
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu ciasto najlepiej włożyć do lodówki i podawać schłodzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7958 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,9 kcal
Tłuszcz
21,4 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!