Curry z ciecierzycą i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CEBULĘ ORAZ CZOSNEK OBRAĆ
i drobno posiekać. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Figi pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać na sitku i pozostawić do odcieknięcia.
FILETY Z PIERSI KURCZAKA
umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na 2 łyżkach gorącego oleju, stale obracając. Doprawić kminem, solą i harissą, a następnie wyjąć z garnka. Smażyć w garnku cebulę i czosnek wraz z pozostałym olejem i podsmażyć do zeszklenia. Dodać marchew i figi, a następnie smażyć, mieszając. Dodać kurczaka i ciecierzycę. Wlać 400 ml bulionu i sok pomarańczowy, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut, dolewając w razie potrzeby bulionu.
KUSKUS WSYPAĆ DO MISKI
razem ze szczyptą soli. Zalać 180 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do namoczenia na 7–10 minut. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać liście i grubo posiekać.
W RAZIE POTRZEBY DOPRAWIĆ
curry większą ilością harissy. Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2788,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
697,2 kcal
Tłuszcz
24,6 g
Węglowodany
74,6 g
Błonnik
46,1 g
Białko
46,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane pieczarki portobello
Grzyby są tutaj bazą, ale możesz je zamienić na cukinię, bakłażana czy paprykę: szpinakowy farsz sprawdzi się w duecie z każdym z tych warzyw! Połącz jego składniki i pozwól, by ser scamorza, cudowny zamiennik mozzarelli, stopił się i dopełnił reszty.

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki na śniadanie
Znudziły Ci się zwyczajne kanapki? Zainspiruj się oryginalnymi pomysłami i ciesz się wyjątkowym śniadaniem.

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!