Stir-fry z ciecierzycy z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CIECIERZYCĘ
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.
PRZYPRAWIAMY DANIE
Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,9 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
100,1 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Jaglane à la bounty w słoiczku
Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.