Curry z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy warzywa z mieszanki oraz podgotowane wcześniej ziemniaki na złoty kolor. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i odstawiamy.
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim całą paczuszkę przypraw z mrożonej mieszanki warzyw po indyjsku oraz kurkumę i kumin. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy na patelnię imbir i czosnek i również podsmażamy, aż zaczną pachnieć.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych przypraw dodajemy pomidory z puszki i dolewamy mleczko kokosowe i bulion warzywny. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego zielony groszek. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY CURRY
Do ugotowanego sosu dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i całość mieszamy. Curry podajemy z ugotowanym ryżem basmati, posypane kolendrą do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2421,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
605,3 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
88 g
Błonnik
6,8 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.

Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.