Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je na sito, aby odciekły z nadmiaru soku.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Cukier mieszamy z cynamonem. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie, delikatnie oprószamy je mąką oraz 2 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem. Mieszankę dociskamy do ciasta.
DOPRAWIAMY JABŁKA
Osączone z nadmiaru soku jabłka przekładamy do miski i doprawiamy pozostałą mieszanką cukru z cynamonem. Następnie do owoców dodajemy też roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
ZAWIJAMY JABŁKA W CIASTO
Gotową masę jabłkową przekładamy na ciasto francuskie i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
PIECZEMY CYNAMONKI
Rulon z ciasta kroimy na ok. 15 równych części. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
PODAJEMY CYNAMONKI
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego delikatnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2001 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
133,4 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
19,5 g
Błonnik
1,2 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chakalaka
Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.