Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen) • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miski wrzucamy wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, dodajemy 4 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wszystko to mieszamy razem w misce.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron ramen gotujemy, korzystając z instrukcji umieszczonej na jego opakowaniu.Po odcedzeniu zostawiamy sobie 150 ml wody, w której się gotował ramen. Odcedzony makaron przekładamy do miski z sosem, dodajemy do niego wodę, która została nam po gotowaniu. Całość energicznie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Przed samym podaniem dania całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi (około 50 g) i dodajemy kilka listków pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1228,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
614,3 kcal
Tłuszcz
28,4 g
Węglowodany
63,6 g
Błonnik
4,8 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.

Mango sticky rice
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Kurczak szarpany
Poznaj idealną propozycję na wyraziste i smaczne danie. Mięso z kurczaka połączone z aromatycznymi sosami barbecue i Worcester, nutą wędzonej papryki, czosnku granulowanego oraz musztardy angielskiej zachwyci podniebienia Twojej rodziny lub gości. Sprawdź ten wyjątkowy przepis!

Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.