Eton mess – przepis na angielski deser • przepis • składniki • przygotowanie
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIANĘ BIAŁKOWĄ
Wlej białka do misy miksera. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
DODAJEMY DROBNY CUKIER
Zmniejsz nieco obroty miksera i cały czas mieszając, zacznij dodawać drobny cukier. Piana po chwili ubijania powinna zgęstnieć i stać się błyszcząca.
DODAJEMY CUKIER PUDER
Pod sam koniec miksowania dodaj także cukier puder. Zmiksuj na gładką masę.
PIECZEMY BEZĘ
Gotową masę bezową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj ją równomiernie, ale nie musisz formować idealnego prostokąta – beza i tak będzie kruszona. Wstaw blachę do pieca. Piecz przez ok. 1,5 godziny, a po wypieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezę do wystygnięcia. Po około 30 minutach możesz wyjąć blachę i pozwolić bezie wystygnąć całkowicie na kuchennym blacie.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Umyj i osusz na durszlaku wszystkie truskawki, a następnie pozbaw je szypułek i pokrój w mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Wsyp truskawki do miski, a następnie wymieszaj z drobnym cukrem. Miskę z owocami odstaw na bok na 15 minut.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do umytej misy miksera wlej bardzo schłodzoną śmietanę, a następnie dodaj do niej odrobinę cukru pudru. Całość ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj do niej ziarenka wyciągnięte z lasek wanilii.
PODAJEMY DESER
Gdy beza wystygnie, a wszystkie składniki są już odpowiednio przygotowane, czas na serwowanie deseru. Ułóż w wybranych naczyniach warstwy z kremu, pokruszonej drobno bezy oraz truskawek. Jeśli naczynie jest wysokie, możesz pokusić się o nałożenie kolejnej warstwy. Deser podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2396,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,5 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
54,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Drożdżówki z makiem
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!