Frytki z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE ZIEMNIAKI
Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je (bez obierania) na kształt frytek o grubości ok. 1-1,5 cm.
GOTUJEMY BATATY
Wlej wodę do garnka i ustaw ją na gazie, a gdy zacznie się gotować dodaj sól, ocet oraz cukier. Wrzuć bataty do wrzątku. Całość powinna gotować się przez 5 minut.
STUDZIMY BATATY
Odcedź bataty na sitku, a potem pozwól im wystygnąć. Możesz delikatnie osuszyć je ściereczką.
WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a potem wyłóż na nią osuszone bataty. Włóż blachę do piekarnika na 5-6 minut, aby je podsuszyć.
PRZYPRAWIAMY FRYTKI
Gdy bataty się podsuszą, wyciągnij je z pieca i przełóż do miski.
PIECZEMY BATATY
Ponownie połóż bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej użyć do tego nowego arkusza). Wsuń blachę do piekarnika i piecz przez ok. 12-15 minut. Frytki powinny w tym czasie lekko się zrumienić.
WYCIĄGAMY BATATY Z PIEKARNIKA
Gdy frytki się upieką, wyciągnij je z pieca i delikatnie posól. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu oraz pieprzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
753,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
188,3 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka pieczarkowa – przepis
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Zapiekanki w stylu włoskim
Suszone pomidory, mozzarella, mascarpone i szynka parmeńska? To musi być zapiekanka w stylu włoskim! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy pomysł na przekąskę.

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.