Gotowana kukurydza z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KOLBY KUKURYDZY
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy obrane kolby kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 8 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Smażymy 3-4 minuty, aż mąka nabierze rumianego koloru. Cały czas mieszając, dolewamy mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ser starty na tarce o grubych oczkach. Mieszamy, aż powstanie gładki, kremowy sos. Do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę.
KOLBY KUKURYDZY PODAJEMY Z SOSEM
Ugotowane kolby kukurydzy wykładamy na talerze. Sos przelewamy do miski. Podajemy razem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1793,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
597,9 kcal
Tłuszcz
35,5 g
Węglowodany
45,1 g
Błonnik
29,8 g
Białko
29,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka Elvisa
Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Serowe ciasteczka cytrynowe
Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!

Ciasteczka maślano-cytrynowe
Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!