Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.
SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI
Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.
PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1299,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
649,6 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
40,1 g
Białko
40,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Zupa jagodowa z pianką z białek
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!

Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!